Stiltes

Stiltes geven meer diepte

Het schijnt ook de in de loop der tijd de praatsnelheid is toegenomen, dat mensen meer woorden per minuut spreken. Ik word soms erg moe van mensen die heel veel praten. Als je bijvoorbeeld iemand als Balkenende vergelijkt, een snelle prater, met Hans van Mierlo, dan zal je opvallen dat het veel prettiger is om te luisteren naar van Mierlo, en dat wat hij zegt ook langer blijft hangen. Ik heb laatst een toespraak gehouden waar mensen erg van onder de indruk waren. Zozeer dat ik er zelf van verbaasd was. Ik heb nog eens naar de inhoud van de tekst gekeken, maar dat was het niet. Ik heb eigenlijk niet zoveel gezegd. Wat ik me herinner was dat ik tussen de woorden en de zinnen lange pauzes heb laten vallen. Dat heeft mij verder gesterkt in de overtuiging dat de werkelijke communicatie tussen de woorden is, en niet in de woorden. Dat verklaart ook het gevoel dat je met sommige mensen heel druk kunt praten, maar na het gesprek niet het idee hebt dat er iets gezegd is. Als er geen stilte is tussen de woorden, is er namelijk ook geen echte communicatie.

Een stilte laten vallen kan veel meer zeggen dan wat je ooit met woorden zou kunnen uitdrukken. Het kan ook erg onheilspellend zijn om een stilte te laten vallen. Ik had een leraar op de middelbare school die door een paar minuten stil te zijn, de hele klas rustig kon krijgen, iets wat hij door iets te zeggen nooit bereikt had.

Ook in muziek werkt stilte op een vergelijkbare manier. Zeker bij klassieke concerten, voel je in de stiltes echt wat de muziek met je doet. Het is dan ook jammer dat er altijd direct na een concert geklapt wordt, want de eigenlijk is dan het concert nog niet afgelopen want de stilte na de laatste noot hoort er ook nog bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: